«КУХАР»
Професія кухар — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.
Вакансії --- 911
Що робить кухар
Готує. Бажано — смачно. Також кухар розробляє картки зі стравами, меню в ресторанах чи кафе, а якщо це шеф-повар, то ще й слідкує за усією командою та керує процесами на кухні. Також кухар відповідає за миття та підготовку продуктів, чистоту на кухні, дотриманням санітарних норм, сервіруванням страв, відгуками клієнтів. Співпрацює з офіціантами та метрдотелем.
Скільки отримує кухар
Як правило, заробітна платня кухаря розраховується за одну робочу зміну.
В середньому «Кухар» в Україні заробляє 12000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 3552 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Кухар» і за схожими запитами-синонімами «Cook», «Кухонний робітник», «Кухонний працівник» та ін.
Які навички потрібні кухарю
- Відмінна пам’ять та смак, точний окомір, висока чутливість.
- Вміння своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи запаховими ознаками.
- Витривалість (адже кухарю потрібно багато часу працювати стоячи, а це вимагає гарної фізичної форми).
- Вміння з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів.
- Любов до приготування страв та бажання вчитися новому.
Переваги та недоліки в роботі кухаря
-
- Постійний творчій процес.
|
Велике фізичне навантаження. Майже увесь час потрібно працювати «на ногах».
|
-
- Маючи кваліфікацію повара, ви навряд залишитеся без роботи.
|
Довгі зміни. Як правило, денна зміна триває близько 12 годин
|
-
- Можливість кар’єрного росту.
|
Ризик травмування. Навіть професіонали високого рівня не застраховані від травм, ожогів чи порізів, адже на кухні дуже інтенсивний темп роботи
|
Наскільки затребуваними є кухарі
Якщо у вашому місті є багато закладів харчування (кафе, ресторанів, барів тощо) можете не сумніватися, що попит на кухарів є. До того ж, можна працювати поваром у школі, дитсадку, на підприємстві або в сім’ї. Тож перспектив достатнь
Де вчитися на кухаря
Щоб стати професійним кухарем, бажано мати профільну освіту. Хоч деякі заклади й беруть на роботу неосвічених кухарів без досвіду. Але за таких умов доведеться починати з найважчої роботи у цеху, де заготовляють продукти.
- Можна піти навчатися у Зеленодольський професійний ліцей за напрямком «Кухар»
|